Biblična skupina

Ko gledam nebo, delo tvojih prstov,
luno in zvezde, ki si jih utrdil:
Kaj je človek, da se ga spominjaš,
sin človekov, da ga obiskuješ?
Naredil si ga malo nižjega od Boga,
s slavo in častjo si ga ovenčal.

(Ps 8,4-6)


Biblična skupina na Vrhniki obstaja od leta 1999, ko smo se začeli zbirati ob božji besedi in se poglabljati v sveto pismo pod vodstvom takratnega kaplana p. Klemena Lobode. Srečujemo se enkrat mesečno, običajno po večerni sv. maši v župnišču. Do sedaj so skupino vodili naši kaplani. Do sedaj so se zvrstili: p. Klemen Loboda, Andrej Debeljak, Gregor Šturm in sedanji kaplan Simon Kvaternik. Od letošnje jeseni pa našo skupino vodi g. župnik. Skupina šteje približno 16 članov. V začetku smo prebirali evangeljske odlomke (Marko) in posamezna poglavja stare zaveze. V letu 2003 smo začeli s 1 Mojz. Knjigo. Sledilo je branje in razmišljanje o Lukovem evangeliju. 2005. leta pa smo se znova posvetili Stari zavezi in sicer od 1. Samuelove knjige do konca Knjige kraljev. Jeseni leta 2008 (ob razglasitvi leta sv. Pavla) pa smo začeli s Sv. Pavlom. Je tudi vrhniški zavetnik, saj je župnijska cerkev posvečena spreobrnjenju sv. Pavla. Od tedaj dalje se srečujemo dvakrat mesečno. Uvodna srečanja oz. razmišljanja so bila posvečena življenju, spreobrnjenju, in apostolskem delovanju in misijonskem potovanjem tega velikega Jezusovega apostola. Tako smo črpali te podatke iz pisma Galačanom, Filipljanom, Apostolskih del in Lukovega evangelija. Nato smo začeli z branjem in poglabljanjem v spise Pavlovih pisem in sicer Rimljanom, 1. pismo Korinčanom, Pismo Filemonu, pismo Titu ter 1. pismo Tesaloničanom. Ogledali smo si film o Sv. Pavlu. Obiskal nas je tudi škof Jurij Bizjak in nam kot priznani biblicist, predstavil sv. Pavla na svoj način. Bistvo vsega Pavlovega razmišljanja in oznanjevanja – smrt in vstajenje Jezusa Kristusa, Pavlova etična in moralna načela. Letos prebiramo knjige prerokov. Naša srečanja temeljijo predvsem na branju bibličnega besedila, ki ga z duhovnikovo pomočjo poskušamo čimbolj doumeti in povezati z življenjem. Kot je Damask globoko zaznamoval nadaljnje življenje in oznanjevanje sv. Pavla poskušamo tudi člani skupine bolj v polnosti dojemati bistvo evangelija in uravnavati svoje življenje. Človek se ob tem bolj zave odgovornosti , ki jo ima kot kristjan. Ob medsebojnem srečevanju člani biblične skupine čutimo, kako nas ta skupna razmišljanja povezujejo in opogumljajo za naprej. Seveda ostajamo na poljudni ravni in se ne spuščamo v težke teološke in eksegetske razlage. Takšno srečevanje z Božjo besedo je zelo koristno, saj lahko posamezne odlomke ali stavke, ki jih sicer pri maši slišimo izločene iz konteksta, umestimo v celoto neke Svetopisemske knjige in globlje začutimo njihov pomen in bistvo. Božja beseda ima moč še posebno takrat, ko je oznanjena v krščanski skupnosti; da spreminja naše mišljenje in ravnanje. Veseli smo, da se lahko srečujemo na teh večerih in globlje spoznavamo Božjo besedo. Zavedamo se pomena duhovnika pri razlagi le-te in smo mu vedno iskreno hvaležni. Skupina ostaja odprta za vse, ki želijo poglabljati znanje in sporočilo Svetega pisma. Vabljeni vsi, ki želite odriniti na globoko.

Zapisala: Katarina Jesenko

Župnijski urad Vrhnika, Voljčeva 21, 1360 Vrhnika, Telefon: 01 750 27 50, Faks: 01 750 27 51

URADNE URE V ŽUPNIJSKI PISARNI:
Ponedeljek: od 8.00 do 10.00, Torek : od 18.00 do 19.00, Četrtek: od 8.00 do 10.00, Petek: od 17.00 do 18.00

URNIK SVETIH MAŠ V ŽUPNIJI VRHNIKA
Nedelja: 7:30, 9:00, 10:30 (ta maša med poletnimi počitnicami odpade), 19:30 (Sv. Lenart) - letni čas, 18:00 (Sv. Lenart) - zimski čas
Med tednom: 19:30 - letni čas, 18:00 - zimski čas.

URNIK SVETIH MAŠ V ŽUPNIJI ZAPLANA
Sobota: 8.30, Nedelja: 9:00,
Med tednom in ob praznikih: po urniku objavljenem v Naši župniji

Avtorske pravice © Župnija Vrhnika    

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje pri uporabi te spletne strani le-ta uporablja "piškotke" (cookies). Piškotki za ključno delovanje spletne strani so bili že uporabljeni. Za več informacij poglejte naše pogoje uporabe..

Sprejmem piškotke te strani.

EU Cookie Directive Plugin Information