Zakonske skupine

Zakonska skupinaPrižgi luč v svojem srcu,
tedaj bo luč zasijala v
tvojih očeh in videl boš
same lepe reči in same
prijazne ljudi.

V zakonskih skupinah se srečujemo in prijateljujemo pari, ki želimo svoj krščanski zakon krepiti, ohranjati in ga razvijati. Zakonska skupina je za naju zakonca spodbuda, da se še več in še temeljiteje pogovorjava o najinem odnosu, o veri, Bogu in molitvi, o svojih občutjih in notranjem doživljanju ter hkrati priložnost, da to podeliva z drugimi zakonci. S tem, ko zakonski pari medsebojno podeljujemo izkustva zakonskega in družinskega življenja, se medsebojno bogatimo, skupaj molimo drug za drugega ter si pomagamo pri iskanju odgovorov na vprašanja glede medosebnih odnosov in vzgoje. V moči tega lahko v vsakdanjem življenju uspešneje uresničujemo svoje vloge kot možje in žene in kot starši, pa tudi kot dejavni verniki v župniji in družbi. Zakonska skupina je neke vrsta preventiva pred zakonskimi krizami in polomi, do katerih lahko tako hitro pride.

Zakonski pari se zbiramo enkrat mesečno na domovih zakoncev ali v župnišču. Veseli smo, če nas spremlja duhovnik, ki na koncu vsakega dela povzame temo in jo osvetli še s teološkega vidika.

Uvodno molitev pripravi gostujoči par. Sledi branje izbranega odlomka iz Svetega pisma, za katerega se vnaprej dogovorimo. Ob prebranem odlomku je vsak povabljen, da pove svoje misli, vtise, kaj ga je nagovorilo, kako to uresničuje v zakonskem, družinskem in župnijskem življenju. Vsak je povabljen, da svoje izkustvo podeli z drugimi, vendar samo toliko, kolikor zmore.

Drugi del večera je namenjen pogovoru na temo, ki si jo prav tako izberemo že na prejšnjem srečanju. Zaželeno je, da se nanjo pripravimo že doma skupaj s so zakoncem. Prevladujejo teme o vzgoji otrok, molitvi in bogoslužju v družini, delitvi dela med možem in ženo, obdarovanjem v družini, odločanje v zakonu, pohvali in kritiki, preživljanju dopustov, praznovanju v družini, odnosih med zakonci, do svojih staršev, poštenju, skratka teme iz našega vsakdanjega življenja. Sledi še družabni del, med katerim pomodrujemo o aktualnih zadevah in si podelimo tudi kaj iz vsakdanjega življenja. Srečanje, ki traja od dveh do tri ure, sklenemo z večerno molitvijo.

Pri naših srečanjih se držimo naslednjih načel:

  • udeležba v zakonski skupini je svobodna in skupna odločitev para, kar pomeni, da se srečanj redno udeležujeva in dejavno na njih sodelujeva nikoli ne pripovedujeva nič iz najinega življenja, kar bi lahko katerega od naju prizadelo,
  • na srečanju imava pravico do molka,
  • načelo diskretnosti – kar govorimo na srečanjih, ostane med nami,
  • vsakdo ima pravico do svojega mnenja, ki ga lahko svobodno izrazi in ga drugi pri tem ne popravljajo, prepričujejo ali oporekajo.

 

V vrhniški župniji deluje sedem zakonskih skupin. 

Zakonska skupina je priložnost in hkrati dar, da kot zakonci, starši, prijatelji in ljudje skupaj rastemo. To je naše veliko bogastvo.

Povabimo vas, da se nam pri skupni rasti v veri in medsebojni ljubezni pridružite tudi novi pari.

Veseli vas bomo. Interesenti pokličite Darijo Pivk na 031 876 349

Župnijski urad Vrhnika, Voljčeva 21, 1360 Vrhnika, Telefon: 01 750 27 50, Faks: 01 750 27 51

URADNE URE V ŽUPNIJSKI PISARNI:
Ponedeljek: od 8.00 do 10.00, Torek : od 18.00 do 19.00, Četrtek: od 8.00 do 10.00, Petek: od 17.00 do 18.00

URNIK SVETIH MAŠ V ŽUPNIJI VRHNIKA
Nedelja: 7:30, 9:00, 10:30 (ta maša med poletnimi počitnicami odpade), 19:30 (Sv. Lenart) - letni čas, 18:00 (Sv. Lenart) - zimski čas
Med tednom: 19:30 - letni čas, 18:00 - zimski čas.

URNIK SVETIH MAŠ V ŽUPNIJI ZAPLANA
Sobota: 8.30, Nedelja: 9:00,
Med tednom in ob praznikih: po urniku objavljenem v Naši župniji

Avtorske pravice © Župnija Vrhnika    

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje pri uporabi te spletne strani le-ta uporablja "piškotke" (cookies). Piškotki za ključno delovanje spletne strani so bili že uporabljeni. Za več informacij poglejte naše pogoje uporabe..

Sprejmem piškotke te strani.

EU Cookie Directive Plugin Information