Šola za zakonKdor dobi ženo, ima najlepše premoženje,

saj je našel ustrezno pomočnico in
oporni steber.

Sir 36,24
Če pa si vezan na ženo, ne išči razveze,
in če nisi vezan na ženo, žene ne išči.

1 Kor 7,27Kaj je šola za zakon?

Šola za zakon je vsaj enoletno temeljito in delavno spoznavanje fanta in dekleta. V tem času se pogovarjata ob podanih temah in se tako skozi medsebojni pogovor in ob izkušnjah in pogledih drugih parov spoznavata, se učita pogovarjanja in poslušanja. Zakaj Šola za zakon? Da se mladi naučijo govoriti o svojih doživljanjih, kar je temelj za pristen odnos med fantom in dekletom, ki hodita skupaj ter pozneje med možem in ženo. Da dovolj široko spoznajo tako vprašanja, ki zadevajo njihovo skupno pot, kot pozneje življenje v zakonu ter družini. Da se povežejo enako ali podobno misleči kristjani, ki bodo pozneje verjetno tudi kot poročeni želeli sodelovati med seboj v zakonskih skupinah. Šola za zakon je torej za tiste fante in dekleta, ki resno hodijo skupaj in se želijo temeljito pripraviti na krščanski zakon. Pot v krščanski zakon pa vključuje veliko vrednoto – prihraniti zakonski način življenja za sam zakon. Pri tem prizadevanju se medsebojno podpirajo in spodbujajo. Način - pravila šolanja Pogovor med fantom in dekletom o predlagani temi med enim in drugim srečanjem. Posredovanje spoznanj in izkušenj (ne teorij) drugim parom v skupini na srečanju. Vsi poslušajo govorečega brez pripomb ali komentarjev. Povezovalec(a) skupine zaokroži misel. Predavanja so samo trikrat: o krščanskem gledanju na spolnost v službi ljubezni, o uravnavanju spočetij, o zakramentu zakona ter pogovor z mlajšim in starejšim parom o zakonu in vzgoji. Če slučajno ne moreta kdaj priti oba, se udeleži srečanja vsaj eden. Vsak par ima možnost pogovora z voditeljem(a). Obisk tistih, ki so se odločili za to Šolo, je obvezen, če želijo ob koncu šolskega leta dobiti potrdilo o opravljeni Šoli za zakon. Spomladi ali jeseni se bodo lahko udeležili posebnih duhovnih vaj za take pare (neobvezno, a priporočljivo). Ob koncu šolskega leta bo skupni izlet in pregled preživetega šolanja. Par, ki se tisto jesen ne poroči, lahko naslednje šolsko leto ponovno obiskuje Šolo za zakon in se tako še temeljiteje pripravi na zakonsko in družinsko življenje. Mesec ali dva pred poroko imajo možnost opraviti predporočne duhovne vaje (neobvezno, a priporočljivo). Pari, ki se poročijo in so celo leto redno obiskovali Šolo, se lahko vključijo v zakonske skupine Najina pot. Občasno varujejo otroke poročenim na njihovih duhovnih vajah. Šola za zakon je zastonj in traja vsaj eno šolsko leto dvakrat mesečno od oktobra do junija, (prispevajo samo stroške za uporabo prostorov).

Teme pogovorov

Kako sva se našla?
Kako naj odkrijeva, ali sva za skupaj?
Iz kakšnega zakona prihajava?
Kako so naju za poročenost vzgajali doma, v šoli, v cerkvi, s sredstvi obveščanja?
Kako se pogovarjava?
Kako usklajujeva različnosti med nama, kako se prepirava?
Razlika med žensko in moško naravo.
Najin odnos do obojnih staršev.
Najino skupno verovanje.
Najin odnos do spolnosti v službi ljubezni.
Najin pogled na odgovorno starševstvo (uravnavanje spočetij).
Bolezen v družini.
Vzgoja otrok.
Otroci, kaj če otrok ne bo?
Odnos do tvarnih dobrin.
Služba – dom – kariera.
Zakon kot zakrament, vzdušje poročnega dne.
Najin odnos do Cerkve, župnije, duhovnika.
Midva in prijatelji.
Najine bojazni, strahovi.
Pričevanje dveh zakonskih parov, njihovi odgovori na vprašanja.

Termin in kraj srečevanj

Srečujemo se 2. in 4. soboto v mesecu, ob 19.00 uri v župnišču na Vrhniki. V kolikor je potrebno in mogoče lahko posamezne termine srečanj prestavljamo.

Besedilo prispevala Andreja in Jernej Iskra

Župnijski urad Vrhnika, Voljčeva 21, 1360 Vrhnika, Telefon: 01 750 27 50, Faks: 01 750 27 51

URADNE URE V ŽUPNIJSKI PISARNI:
Ponedeljek: od 8.00 do 10.00, Torek : od 18.00 do 19.00, Četrtek: od 8.00 do 10.00, Petek: od 17.00 do 18.00

URNIK SVETIH MAŠ V ŽUPNIJI VRHNIKA
Nedelja: 7:30, 9:00, 10:30 (ta maša med poletnimi počitnicami odpade), 19:30 (Sv. Lenart) - letni čas, 18:00 (Sv. Lenart) - zimski čas
Med tednom: 19:30 - letni čas, 18:00 - zimski čas.

URNIK SVETIH MAŠ V ŽUPNIJI ZAPLANA
Sobota: 8.30, Nedelja: 9:00,
Med tednom in ob praznikih: po urniku objavljenem v Naši župniji

Avtorske pravice © Župnija Vrhnika    

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje pri uporabi te spletne strani le-ta uporablja "piškotke" (cookies). Piškotki za ključno delovanje spletne strani so bili že uporabljeni. Za več informacij poglejte naše pogoje uporabe..

Sprejmem piškotke te strani.

EU Cookie Directive Plugin Information