Bralci božje besede

Bralci božje besedeBog me je izbral za bralca svoje - Božje besede

Prvi sad branja Božje besede naj bo spreobrnjenje tvojega srca in novo življenje. Zaradi pogovora z Bogom naj ti zažari obličje, kakor Mojzesu ko se je vračal s Sinajske gore. Prim: 2 Mz 34,29. In ko je Mojzes šel s Sinajske gore – obe plošči pričevanja sta bili v Mojzesovi roki, ko je šel z gore –, ni vedel, da koža njegovega obraza žari zaradi pogovora z njim.

Bralci Božje besede v naši župniji, kot tudi v drugih župnijah, smo oznanjevalci Božje besede in ne zgolj tisti, ki besedilo preberemo, zato moramo biti dobro pripravljeni. Branje Božje besede je veliko poslanstvo, je služba na poti k svetosti in je čast.

Večina bralcev je stalnih in nas je okrog 20. Nekajkrat smo se že zbrali na skupnih srečanjih, ki jih bomo v prihodnje še nadaljevali.

V zakristiji in pod korom imamo objavljen razpored, po katerem beremo berila pri nedeljskih svetih mašah.

Dobrodošel še kdo v službo bralca Božje besede. Talentov je tudi v naši župniji veliko, le izkopati jih moramo. Kar korajžno. Zapisala: Helena Rus

PRIPOROČENA NAVODILA ZA PRAVILNO BRANJE BOŽJE BESEDE

Bralci beril se morajo zavedati, da pri bogoslužju ni nastopanja. Tehnično gledano bralec Božjo besedo bere, z vidika liturgije pa jo oznanja sebi in zbranim vernikom. Zato je dobro, da se vsi bralci ravnajo po navodilih, ki so v veljavi v večini slovenskih župnij.

Branje Božje besede 

♦ Pomemben je že prihod k ambonu. Če bralec na poti prečka oltar, se ustavi in obrne proti oltarju in srednje globoko prikloni. Poklek ni potreben. Ob prvem koraku bralca si ljudje že ustvarijo mnenje. Razpoloženje, ki je v bralcu, uravnava njegov korak in držo telesa. K ambonu pristopi s ponižnostjo v srcu in z dostojanstvenim korakom.

♦ Ko pride bralec pred ambon, je priporočljivo, da z očmi preleti besedilo in vzpostavi stik z Božjo besedo, počaka, da verniki sedejo (zlasti pri prvem berilu) in s pogledom vzpostavi stik s poslušalci. Zatem pa trenutek tišine, ki poveča zbranost.

♦ Bralec najprej prebere samo podnaslov (Berilo iz ...), potem pa še odlomek iz Svetega pisma. Naslov in številka berila (Prvo berilo, ...) ne predstavljata Božje besede in služita le kot informacijo bralcu pri pripravi na branje, zato ju ne prebere.

♦ Bralec mora poskušati dojeti sporočilo odlomka. Da bodo sporočilo razumeli tudi poslušalci, mora odlomek prebrati tako, da bo razumljiv. Zato je potrebno besedilo razčleniti v vrednostne razrede: bistveni del besedila, pomemben del besedila in manj pomemben del, dodatki.

♦ Pomembno je, da branje ni preglasno niti pretiho. Pri glasnem branju je potrebno paziti na razločnost in razumljivost. Razločnost zadeva izreko, razumljivost pa smisel. Glas naj bo naraven, bralec naj ga ne spreminja ali ponareja. Poskrbeti je potrebno za dognanost govorice celotnega obraza, posebej ustnic in oči, ki naj jih bralec večkrat upre v navzoče, da z njimi vzpostavi povezavo.

♦ Po končanem branju odlomka bralec pogleda poslušalce, trenutek tišine in izreče zaključno besedo: To je Božja beseda ali Poslušali smo Božjo besedo, ipd. nato počaka, da verniki odgovorijo, se počasi obrne in se vrne na svoje mesto. Če na poti prečka oltar, se srednje globoko prikloni in nadaljuje pot. Pri prečkanju oltarja ne poklekamo.

Povzeto iz F. Košir: Kratka navodila bralcem Božje besede.

Cikli: 2011 - Leto A, Leto I 2012 - Leto B, Leto II 2013 - Leto C, Leto I 2014 - Leto A, Leto II 2015 - Leto B, Leto I

Župnijski urad Vrhnika, Voljčeva 21, 1360 Vrhnika, Telefon: 01 750 27 50, Faks: 01 750 27 51

URADNE URE V ŽUPNIJSKI PISARNI:
Ponedeljek: od 8.00 do 10.00, Torek : od 18.00 do 19.00, Četrtek: od 8.00 do 10.00, Petek: od 17.00 do 18.00

URNIK SVETIH MAŠ V ŽUPNIJI VRHNIKA
Nedelja: 7:30, 9:00, 10:30 (ta maša med poletnimi počitnicami odpade), 19:30 (Sv. Lenart) - letni čas, 18:00 (Sv. Lenart) - zimski čas
Med tednom: 19:30 - letni čas, 18:00 - zimski čas.

URNIK SVETIH MAŠ V ŽUPNIJI ZAPLANA
Sobota: 8.30, Nedelja: 9:00,
Med tednom in ob praznikih: po urniku objavljenem v Naši župniji

Avtorske pravice © Župnija Vrhnika    

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje pri uporabi te spletne strani le-ta uporablja "piškotke" (cookies). Piškotki za ključno delovanje spletne strani so bili že uporabljeni. Za več informacij poglejte naše pogoje uporabe..

Sprejmem piškotke te strani.

EU Cookie Directive Plugin Information